Hvad er udvidede bronkier?

Udvidede bronkier (bronkiektasi) er en lungesygdom, hvor de mellemstore bronkier udvider sig. Det er en uhelbredelig kronisk tilstand, som ikke er nær så udbredt i Danmark som f.eks. astma og KOL er. Når udvidede bronkier (bronkiektasi) ikke er nær så udbredt som KOL og astma, skyldes det formentlig, at vi også hos børn bruger antibiotika i behandlingen af svære lungeinfektioner. Her i klinikken behandler og lindrer vi gener ved udvidede bronkier (bronkiektasi). Vil du vide mere om årsager til, og hvordan vi behandler udvidede bronkier (bronkiektasi) i klinikken, så læs videre på de følgende sider.

Årsager til udvidede bronkier

Udvidede bronkier (bronkiekstasi) opstår, hvis slimpropper med bakterier bliver liggende i lungerne. Her vil slimpropperne tilstoppe bronkierne. Hvis det sker, er der en forøget risiko for, at der opstår en skade, så bronkievæggen svækkes. De små fimrehår i bronkierne, som normalt står for transporten af slim, ødelægges, og der bliver dannet små udposninger i luftvejene, som ”buler ud”. Udvidede bronkier (bronkiekstasi) kan opstå efter svær lungeinfektion eller være medfødt:

Efter infektion:

 • De mest almindelige årsager er komplikationer efter infektion med virus eller bakterier, for eksempel influenza eller stafylokokker.
 • Sygdommen kan også opstå i forbindelse med tuberkulose, kighoste, mæslinger eller allergisk, autoimmun og kemisk lungeskade.

Risiko for at udvikle udvidede bronkier:

 • Gentagne lungebetændelser eller kronisk bronkitis
 • Patienter med gigtsygdomme og kroniske tarmsygdomme er særligt udsatte.

Medfødt lidelse:
Udvidede bronkier (bronkiekstasi) kan også være en medfødt lidelse, hvor de små fimrehår i luftvejene ikke fungerer optimalt fra fødslen. Man er mere udsat for at udvikle tilstanden, hvis man har cystisk fibrose, som er den hyppigste årsag til svære tilfælde af udvidede bronkier.

Symptomer på udvidede bronkier

Uanset om sygdommen udvidede bronkier (bronkiekstasi) er medfødt eller du har fået den som komplikation af svær lungeinfektion eller andre sygdomme er der en række typiske symptomer:

 • Kronisk hoste: Du hoster slim op. Nogle får også tør hoste.
 • Slim er ofte gulligt, grønligt eller evt. blodigt
 • Feber og træthed: Mild eller moderat feber og træthed, som skyldes lungeinfektion

I sværere tilfælde forekommer også åndenød på grund af nedsat lungefunktion.

Behandling af udvidede bronkier i klinikken

Hos Foldberg Akupunktur behandler og lindrer vi generne ved udvidede bronkier (bronkiekstasi).

Forstå sygdommen: I behandlingen gælder det om at forstå sygdommens natur, og hvordan man bringer kroppen tilbage til selv at kunne skabe et normalt forsvar mod de påvirkninger, der kommer ude fra i form af virus og bakterier.

Medicin behandler symptomer: Almindelig medicinsk behandling tager udgangspunkt i at hæmme symptomerne ved sygdommen. Det er utilstrækkelig behandling i længden.

Akupunktur har fokus på hele kroppen: Vi arbejder på at bringe kroppen tilbage i balance og skabe mere normale tilstande i lungerne.

Behandlingen af udvidede bronkier (brokiektasi) med akupunktur og traditionel kinesisk medicin er delt ind i tre faser:

 • rydde op i betændelsen i bronkierne
 • genopbygge modstandskraften i lungerne og genopbygge kroppens ressourcer
 • forebygge, at tilstanden opstår igen.

Første fase – rydde op i betændelsen i lungerne

I behandlingen rydder vi op i den betændelsestilstand, som ligger i de mellemstore bronkier, så man får skabt et normalt fungerende lungevæv. At ”rydde op” betyder, at man styrker kroppens evne til selv at rydde op efter gentagne infektioner. Når der er ryddet op i betændelsestilstanden, begynder slimet i lungerne at få et naturligt udseende, når du hoster det op. Slim er lungernes eget forsøg på at rense op, men kommer man aldrig til bunds i problemet, bliver slimet gulligt, som er tegn på betændelse i lungerne.

Anden fase – genopbygge lungerne og kroppens ressourcer

Behandlingen med akupunktur styrker den normale tilstand i lungerne og øger kroppens egne ressourcer.

Kost og levevis: Det er nødvendigt at se på, hvordan du lever til dagligt. Kost og levevis kan hæmme lungernes forsvar. Derfor får du også om nødvendigt råd om, hvordan du ændrer kost og levevis, så vi kan øge kroppens egne ressourcer og bruge det til at styrke lungevævet.

Trække vejret frit: Når lungevævet er normaliseret, mærker du meget lidt eller intet til dine lunger, og du får oplevelsen af at kunne trække vejret frit.

Tredje fase – forebygge tilbagefald og nye infektioner

Behandlingen handler om at forebygge tilbagefald og nye infektioner. Vi lærer dig, hvordan du forholder dig til mulige infektioner, som er umuligt at undgå helt.

Du lærer at:

 • Styrke immunsystemet, så du er mindre modtagelig over for infektioner
 • Blive bevidst om, hvad der kan bringe dig og din krop ud af balance

Faktorer der kan svække din organisme er for eksempel perioder med for lidt søvn eller på andre måder fysisk, følelsesmæssigt eller mentalt pres i dagligdagen.

Forebygge tilbagefald: Når du kender de situationer, der presser dig, bliver du i stand til at hjælpe kroppen tilbage i balance, så du hurtigt kommer tilbage til normal tilstand igen.

Ved tilbagefald: Skulle du få tilbagefald, er det meget let at få dig tilbage til normal igen med ganske få behandlinger.

Velkommen til en – næsten – normal tilværelse, hvor det er dig, der styrer sygdommen i stedet for omvendt!