Muskelsmerter og -spændinger

Hvis man oplever lokale muskelsmerter, som ikke skyldes en vævsskade, kalder man det også for en myose, eller muskelinfiltration. Disse ser man ofte i nakken, skuldrene, brystkassen, underarmene eller balderne.

Langt de fleste af os har i perioder døjet med muskelsmerter pga. forkert arbejdsstilling foran pc’en, havearbejde eller gentagne forkerte bevægelser. Disse smerter, eller muskelinfiltrationer, går ofte over af sig selv igen.

Dog oplever nogle mennesker langvarige eller tilbagevendende muskelsmerter, som de må søge hjælp for at komme af med.

Årsager til muskelsmerter

Der kan være mange årsager til muskelsmerter, hvoraf overbelastning af musklerne er den hyppigste. Denne smerte, som vi betegner træningsømhed, vil hurtig forsvinde igen af sig selv efter en uges tid.

Dog oplever nogle mennesker langvarige muskelsmerter, hvor årsagen ikke direkte kan findes. Vævsprøver og andre undersøgelser viser, at musklerne fungerer normalt. Dog har ca. 10-20 % af den arbejdende befolkning langvarige eller kroniske smerter i nakke-skulderregionen. Også smerter i balde- og underarmsmuskler er meget hyppige, hvor den egentlige årsag heller ikke er kendt.

Muskelsmerter forårsaget af anden sygdom

Smerterne kan dog skyldes en anden sygdom. Når dette er tilfældet er de ofte længerevarende.

Muskelsmerter ses ofte i forbindelse med følgende sygdomme:

  • Et ændret belastningsmønster som følge af led-, knogle- eller senelidelser eller sygdomme i muskler og nervesystemet, som kan gå ind og ændre belastningen af specifikke muskler som følge af den primære sygdom.
  • Meddelt smerte, dvs. smerter som er forårsaget af sygdomme i et indre organ, f.eks. hjertet, galde- eller urinvejene. Meddelte smerter kan også være forårsaget sygdomme i led eller diskus mellem hvirvlerne.
  • Nervetryk og andre nervesygdomme, hvor nerverne kommer til at trykke på eller irritere musklerne
  • Medicinske sygdomme, som f.eks. infektioner, diabetes, kræft m.fl.
  • Psykiske lidelser, herunder depression som følge af ændringer i nervesystemet
  • Arvæv som følge af gentagne fibersprængninger
  • Øget tryk i en muskel, hvor muskelhinden er blevet så stram, så der ikke kan komme tilstrækkeligt med blod til musklen. Ses primært hos folk der træner meget og kommer til at overbelaste kroppen

Behandling af muskelsmerter i klinikken

Ved smerte eller irritationstilstande i muskler og led er akupunktur en yderst effektiv behandlingsform. Ved hjælp af nålene kan man stimulere specifikke områder på kroppen og dermed øge blodgennemstrømningen i vævet, så man derved dæmper irritation og smerte – og får musklerne til at slappe af.

Drejer det sig om akutte problemstillinger, vil der ofte være tale om, at et kort behandlingsforløb kan skabe et hurtigt og smertefrit resultat. Vi bruger forskellige metoder, når smerter skal forløses. Det, som akupunkturnålene ikke frigør, kan klares med tryk, forskellige teknikker til at løsne muskler, ledbånd og nerver – alt sammen for at genvinde den frie bevægelse som vores krop er designet til. Vi supplerer ofte vores behandling med øvelser, som du kan gøre derhjemme eller på jobbet, så du fremadrettet kan forebygge at smerterne vender tilbage.

Ved større og mere kroniske smerteproblematikker er det ofte nødvendigt at se på de bagvedliggende faktorer, der kan være årsag til smerternes opståen. Ved at behandle den egentlige årsag til at smerterne opstår, kan vi få brugt med de smerteproblematikker, som folk kommer til os med.