_MG_2231

Mavesmerter - kolik hos spædbørn

For mange forældre er en periode med et kolikbarn en rigtig hård periode – måske den hårdeste i deres liv. 

Frustrationen og magtesløsheden, følelsen af at være en utilstrækkelig og dårlig forælder fylder meget i ens bevidsthed.
Der er altså flere gode grunde til at få gjort noget ved barnets mavesmerter.

Når man kigger på den traditionelle forskning, har man stadigvæk ikke fundet årsagen til at et barn får kolik. Men kigger man ind i den alternative verden, har vi masser af erfaring i, hvordan man hjælper et barn med at få det godt igen.

Der kan være flere forskellige årsager til at et barn har kolik eller problemer med maven.

  1. Det kan skyldes at barnets fordøjelse ikke er udviklet tilskrækkeligt eller er langsommere udviklet. Når det er tilfældet, ser vi typisk at forældre kommer til os som den sidste mulighed – man har prøvet flere andre behandlingsformer uden succes først. I disse tilfælde går vi ind og styrker det system, som skal modne fordøjelsessystemet og når der kommer tilstrækkelig styrke bagved det, har barnet ikke længere sine ture med kolik og ondt i maven.
  2. Der er utilstrækkelig gennemstrømning omkring tarmsystemet, hvilket gør at der opstår spændinger i tilknytning til tarmen. Det gør ondt i maven. Her går vi med laser ind og regulerer med nogle akupunkturpunkter, som skaber en øget gennemstrømning i maven, og det giver forholdsvist hurtigt en lindring. Endvidere kan du som forældre selv gøre en del ved at massere nogle anviste punkter, som hjælper maven på vej.
  3. Barnets immunsystem kan være under pres. Da går vi ind med laser og stimulerer nogle akupunkturpunkter, som hjælper kroppen til at rydde op og få immunsystemet på fode igen. Det bevirker at lymfesystemet omkring tarmene kommer til at fungere bedre og dermed vil eventuelle irritationsstoffer, som kan stå i tarmene, transporteres væk igen, hvorved barnets mavesmerter letter og forvinder. Dette ses også jævnligt, når vi har med kolikbørn at gøre
  4. Endelig er der andre mere sammenblandede årsager, som kan medføre uro, spændinger og ondt i maven. Det kan være årsager som ligger hos morderen, hvis hun ammer – eller årsager som man skal være opmærksom på ift. modermælkserstatning eller andet.

Vi har igennem årene behandlet rigtig mange babyer og børn og har dermed en stor erfaring i at fastlægge årsagen til problemerne – og det er vores erfaring at nærmest alle børn kan kureres for deres mavesmerter.

Alle børn skal have det godt og det skal ikke være så tærende på forældrene at have et lille barn, at de bliver afskrækket fra at få flere børn.

Kolik eller problemer med maven?

Det er ikke ualmindeligt at et barn ikke har en ”ren” kolik, men at det kan være en blanding af flere forskellige problematikker i maven. Nedenfor har vi listet op, hvad der kan være de mest almindelige, når det gælder kolik.

Hvilke symptomer ses ved kolik hos spædbørn?

  • Hyppige, langvarige og uforklarlige anfald af gråd. 
  • Barnet kan virke irritabel og misfornøjet men ellers være sund og rask og have normal vægtstigning. Afføringen vil være normal og der ses heller ingen feber.
  • Kolikanfaldene starter som regel i løbet af barnets første levemåned, og nogle vil opleve at anfaldene altid optræder på samme tid af døgnet. Hyppigst ses det sidst på dagen og om aftenen. 
  • Barnet laver ansigstgrimasser, knytter hænderne, trækker benene op under sig og spænder maven.

Ingen bedre forklaring

Der er lavet mange undersøgelser, men i den almindelige medicin har man ikke et klart billede af, hvad der er den egentlige årsag til kolik. Symptomerne på smerte er dog ikke til at tage fejl af. 

Ved at gå med barnet og bevæge det, kan man, i tilfælde af at der er tale om utilstrækkelig gennemstrømning omkring tarmsystemet, skabe en lindrende effekt.

Vi ved at kolikken fortager sig efter nogle måneder, men det er vores erfaring at personer som senere hen får problemer med maven, ofte har haft kolik som spæd. Så der er nogle ubalancer, man lige så god kan rydde op i, når barnet udviser problemerne.