Svimmelhed og fald

Ketty Mortensen fra Roslev er pensionist. Hun går til spinning tre gange om ugen, dyrker pilates og kommer ud på daglige friske gåture. Kort sagt, man kan bestemt ikke beskylde hende for at ligge på den lade side. Alligevel begyndte hun at blive svimmel og falde, når hun var ude at gå:

– Første og anden gang tænkte jeg bare, at det var hændelige uheld, men efterhånden skete det oftere, og det var temmelig besynderligt, fortæller Ketty Mortensen.
Hun opsøgte sin læge, som henviste hende til en neurolog (dvs. specialist i nervesystemets sygdomme), som sendte hende videre til undersøgelser og en scanning af hoved og ryg:
Der var ikke noget at se
– Der var ikke noget at se på scanningen. Lægerne spurgte mig: ”Hvad tror du selv, det er?” Det anede jeg jo ikke. Og så antydede de, at det måske var ”noget psykisk”, fortæller hun med en let hovedrysten.

Efter tre år med symptomerne og uden at få svar på årsagen, besluttede hun sig for at prøve akupunktur hos Foldberg:
– Der kunne jo ikke ske noget ved at prøve det. Efterhånden bliver man jo lidt ængstelig for at komme alvorligt til skade ved at falde. Heldigvis lider jeg ikke af knogleskørhed, fortæller hun.
Svimmelheden kom igen
Efter de første seks behandlinger med akupunktur gik det godt en tid for Ketty Mortensen. Men på en campingferie til Skagen sammen med sin mand faldt hun igen flere gange:
– Den ene gang, jeg var ude og gå, kom en hund løbende imod mig. Jeg er altså ikke bange for hunde, men så faldt jeg, og hundeejeren kom og undskyldte meget. Jeg forklarede, at det altså ikke var hundens skyld, men at det var mig selv, der ikke kunne holde balancen. Det var meget mærkeligt, og det føltes som om, at mit venstre ben ikke var så stærkt som det andet, husker Ketty Mortensen.

Vi talte med Ketty til hendes sidste behandling:
– Nu fungerer det fint igen, og jeg kan gå de ture jeg gerne vil, siger en tilfreds Ketty Mortensen.
Ubalance i nervesystemet
Hans Erik Foldberg forklarer om Ketty Mortensens gener:
– Nervesystemet er kroppens kommunikationssystem mellem hjernen og kroppen. Nervesystemet kan fungere mere eller mindre godt, og vi ser ofte, at det bliver lidt langsommere med alderen, så man kan blive svimmel og få problemer med at holde balancen. Derfor skal kroppen have hjælp til at finde tilbage i balance, og det gør vi ved at stimulere kroppens egen energi med akupunktur.
– Ketty Mortensen er et godt eksempel på, at selvom hun har været flittig til at holde sin krop i form, så er motion ikke altid nok til at gøre noget ved svimmelhed og dårlig balance.