Hovedpine

De fleste oplever ind i mellem at have hovedpine. Dog oplever enkelte at være plaget af kraftige og mere hyppige hovedpineanfald.

Hovedpinen er ofte et symptom på andre lidelser, som f.eks. forkølelse, influenza, forhøjet blodtryk eller bihulebetændelse. Hovedpine kan også opstå ved tømmermænd, hvor kroppen er forgiftet efter det større indtag af alkohol. I sjældnere tilfælde kan hovedpinen være udløst af andre omstændigheder som kulde, hoste eller fysisk anstrengelse.

Hovedpine findes i forskellige sværhedsgrader og former. Det kan være en sygdom i sig selv eller et symptom på en anden lidelse.

Man inddeler hovedpinen i tre primære former, hvor hovedpinen i sig selv, er den egentlige sygdom:

– Migræne (læs mere om migræne i listen over sygdomme og symptomer)
– Spændingshovedpine
– Hortons hovedpine (også kaldt klyngehovedpine)

Symptomer på hovedpine

Hovedpine er tit et symptom på en anden sygdom, men karakteren af selve hovedpinen kan være forskellig. Den kan være dunkende, trykkende eller jagende. Nogle gange er hovedpinen diffus, mens den andre gange kan være direkte lokaliseret til et område.

Yderligere kan man opleve følgesymptomer som f.eks.:

 • Kvalme og opkastninger, evt. feber
 • Synsforstyrrelser
 • Øget lys- og lydfølsomhed
 • Løbende næse eller øjne, der løber i vand
 • Kramper

Årsager til hovedpine

Flere ting kan udløse en hovedpine. Nedenfor er listet nogle af de mest almindelige udløsende faktorer:

 • Lufttryk, herunder lufttryksændring og overfølsomhed over for lavtryks- og højtryksskift eller ændring i årstiderne (kulde, varme, direkte sol, stærk blæst)
 • Spisevaner, herunder for lidt væske og uregelmæssige måltider. Store mængder af sodavand, kaffe og te kan ligeledes forstærke hovedpine
 • Medicin, herunder både medicin taget for andre sygdomme, men også for meget hovedpine-medicin kan være årsag til hovedpinen
 • Stress og søvn, herunder langvarig stress og søvnmangel eller for meget søvn. Visse oplever det man kalder for ”weekendhovedpine”, som kommer, når vi endelig kan slappe af efter en stresset periode
 • Ændring af hormonbalance hos kvinder i løbet af måneden (f.eks. ved ægløsning)
 • Uhensigtsmæssige/forkerte arbejdsstillinger, herunder muskelinfiltrationer og deres trykken der kan give hovedpine

Behandling af hovedpine i klinikken

De fleste behandler en hovedpine med smertestillende medicin. Men hvis hovedpinen er af vedvarende eller tilbagevendende karakter, kan der ofte opstå en uheldig situation, hvor man ikke kan komme ud af brugen af smertestillende medicin. Vidste du f.eks., at hovedpinepiller kan give hovedpine, hvis man tager dem for ofte?

Akupunkturen derimod er en af de få behandlingsmetoder, der er blevet kendt for sin positive effekt i forhold til hovedpine og migræne. Det er fordi, vi med den kinesiske medicin ikke søger at behandle hovedpinen i sig selv men i stedet ser på hvilke ubalancer i kroppen, der er den bagvedliggende årsag til, at den opstår. Som nævnt i dette afsnit kan der være flere forskellige årsager til hovedpine – eksempelvis muskelspændinger, fødevareallergi, stress, søvnforstyrrelser eller bekymringer mm.
Får vi ryddet op i ubalancerne og den egentlige årsag til at smerterne opstår, skabes der grobund for, at kroppen selv kan regulere det på plads, som er hovedårsag til hovedpinen. På den måde hjælper vi folk til en væsentlig lindring eller fuldstændig helbredelse af lidelsen uden brug af medicin.