Gigt
Gigt er en bred betegnelse for alle sygdomme i bevægeapparatet, dvs. skelet, led og muskler. Det er den mest udbredte af alle kroniske sygdomme i Danmark, og omfatter omkring 200 diagnoser, hvoraf slidgigt, krystalgigt (herunder urinsyregigt), leddegigt og rygsygdomme er nogle af de mest udbredte.
Over 700.000 personer i Danmark er berørt af en gigtsygdom – det svarer til hver 8. af os! Så det er ikke uden grund, at vi ofte har patienter i klinikken, der ønsker at få hjælp ifm. deres sygdom.
Man skelner mellem to former for gigt: den der skyldes en betændelsestilstand og den degenerative, dvs. nedbrydende, gigt (slidgigten) som er forårsaget af slid på brusken i leddene.
Der findes mange forskellige gigtsygdomme, og nedenfor er listet de hyppigste og hvilke symptomer der opstår ved disse:
Slidgigt (artrose)
Slidgigten er den mest almindelige form for gigt, og alle mennesker vil få denne form i større eller mindre grad i deres liv. Gigtformen nedbryder brusken i de vægtbærende led, og der opstår symptomer som smerter og indskrænket bevægelighed i disse led. Graden af denne degenerative gigtform varierer og ikke alle får symptomer.
Leddegigt (RA, Reumatoid artrit)
Leddegigten, også kaldet reumatoid artrit, er en kronisk inflammatorisk ledsygdom. Den ses typisk hos kvinder, hvor den begynder at udvikle sig i 30-40 års alderen. Inflammationen i leddene udvikler sig til deformiteter i led, fingre og fødder.
Symptomerne er kendetegnet ved mange ledsmerter, og at den ofte starter med let feber, vægttab og generel utilpashed.
Psoriasisgigt (psoriasis artrit)
Psoriasisgigt er en gigtsygdom som visse mennesker, der er ramt af hudsygdommen psoriasis, får. Omkring 30 procent af alle, der har psoriasis, udvikler på et tidspunkt i deres liv psoriasisgigt. Det er en inflammatorisk, autoimmun sygdom, hvilket vil sige, at man har betændelse i leddene, som skyldes ændringer i ens immunsystem.
Symptomerne på sygdommen kan være meget forskellige, men typisk opleves én eller flere af følgende symptomer:
- Asymmetrisk betændelse, dvs. hvis et bestemt led (f.eks. i hånden) i venstre side er betændt, vil det tilsvarende led på højre side typisk ikke være det.
- Hævede fingre eller tæer
- Betændelse og smerter i senerne
- Betændelse og smerter i bækken og ryg
- Negleforandringer, typisk fingerbøl-prik-lignende mønster eller olie-lignende pletter på neglene