Allergi og høfeber

Er du pollenallergiker kender du kun alt for godt til de generende symptomer som

  • Kløende, tilstoppet eller løbende næse
  • Hyppige nyseture
  • Røde og kløende øjne der løber i vand
  • Brændende og kløende fornemmelse i hals og mund
  • Alle disse symptomer behandles ofte med en god portion allergidæmpende medicin, næsespray, øjendråber og et massivt forbrug af lommetørklæder.

Nej, foråret og sommeren nydes bestemt ikke lige højt af alle menneske! Men ville det ikke være dejligt, hvis du kunne slippe helt eller delvist af med din høfeber og din allergimedicin?
Det er her at akupunkturen kan hjælpe dig, for den har vist sig at være et fantastisk våben i kampen mod høfeber og allergier. Med mere end 25 års erfaring i bagagen og tusindvis af succesfulde behandlinger på plagede høfeberpatienter kan vi godt love dig, at der er hjælp at hente, så du også kan nyde sommeren uden tasken fuld af medicin og Kleenex.

Hvorfor opstår allergi og høfeber?

Høfeber opstår fordi immunforsvaret ikke fungerer normalt og derfor kan provokeres til en overreaktion, når det bliver udsat for et eller flere allergener. Når immunforsvaret overreagerer, frigives der bl.a. et stof der hedder histamin, og det er netop dette stof, der er årsag til de velkendte symptomer som kløende, irriterede øjne og næse, nyseture og vekslende tilstopning af næsen.

Når det drejer sig om høfeber, er det som regel et pollenallergen, der er skyld i, at immunforsvaret overreagerer. Pollen er små partikler fra blomster og træer, der spredes med vinden, og de mest kendte af slagsen er hassel, el, elm, birk, græs og bynke. Disse mikroskopiske partikler plager, på trods af deres ringe størrelse, hvert år tusindvis af mennesker.

Men der er stor forskel på hvornår på året folk er plaget af høfeber, da træer og planter har forskellige blomstringstider. Dette afspejler nedenstående pollenkalender:

Antallet af pollenallergikere stiger støt år for år, uden at vi kender den nøjagtige årsag til, hvorfor det sker. Men der er en række af kendte faktorer, der kan ligge til grund for, at man udvikler høfeber. Man mistænker i høj grad den øgede kontakt til kemiske og hormonforstyrrende stoffer i vores hverdag til at være én af hovedårsagerne til problematikken. Men faktorer som arv har også en afgørende rolle, idet der er en større risiko for at udvikle allergi, hvis der i familien er forekomst af allergikere. Risikoen er endnu større, hvis én eller begge forældre har allergi.

Krydsallergi

I forbindelse med allergi over for bl.a. pollen kan man opleve at få problemer med fødevarer. Det skyldes, at kroppen ikke kan kende forskel på de allergifremkaldende stoffer i pollen og lignende stoffer i bl.a. frugter, grøntsager og nødder. Det kaldes for krydsallergi.

Hvis man oplever at reagere på fødevarer, der krydsreagerer med pollen, vil de mest almindelige symptomer være kløe og evt. lidt hævelse på læber, mund og i hals. Enkelte får eksem på hænderne når de rører ved en fødevare de ikke kan tåle, men det er kun i meget svære allergitilfælde.

Liste over fødevarer der evt. kan krydsreagere med pollen:

  • Birk: abrikos, blomme, fersken, kirsebær, kiwi, nektarin, pære, æble, gulerod, kartoffel, tomat, peberfrugt, selleri, hasselnød, jordnød /peanut, mandel, paranød, valnød
  • Græs: appelsin, melon, tomat, ærter, jordnød/peanut
  • Bynke: melon, solsikkekerner, peberfrugt, gulerod, pastinak, persillerod, selleri, kamille, persille

* Er du allergisk over for el, elm og hassel, kan du reagere på de samme fødevarer som ved birkepollenallergi.

Oversigt over medicinsk behandling af høfeber hos børn (kilde: sundhed.dk/lægehåndbogen)

Oversigt over medicinsk behandling af høfeber hos unge og voksne (kilde: sundhed.dk/lægehåndbogen)

Behandling af høfeber i klinikken

Er du pollenallergiker har du samtidig en øget risiko for at udvikle astma eller andre former for allergier (krydsallergier).
Høfeberpatienter har ligeledes en øget tendens til at lide af mellemøre- og bihulebetændelse samt søvnbesvær eller kronisk træthed. Derfor er det en god idé at gøre en aktiv indsats i forhold til at komme af med din allergi.

For flertallet af de pollenallergikere der henvender sig til os i klinikken, gælder det, at de har et stort ønske om at blive fri for de generende symptomer og medicinen.

Når du kommer til dit første besøg i vores klinik, er vores primære fokus at behandle symptomerne på høfeberen, fordi det er det, der generer dig her og nu. Sideløbende i behandlingsforløbet vil vi fokusere på at bringe din krop og dermed også dit immunforsvar i balance, så det får ressourcer til igen at fungere korrekt uden at overreagere på udefrakommende allergener. På den måde hjælper vi kroppen til selv at skabe balance uden medicinsk indblanding.

Vi stiller vores diagnose ud fra en grundig samtale med dig omkring dine allergiproblematikker, og vi tager højde for evt. diagnose fra egen læge eller speciallæge. Herudover får vi din krop til at ”sladre” om dine ubalancer ved at kigge på din puls og tunge. Ved at sammenholde alle disse faktorer udvælger vi de akupunkturpunkter, der passer til netop dig som patient – for der er aldrig to patienter i vores klinik der er ens.