Acne/uren hud

Bumser, uren hud, filipenser, bylder og acne. Kært barn har mange navne, plejer man at sige, men der er intet ”kært” ved at døje med hudlidelsen acne.

Som teenager har man mange nye udfordringer at slås med. Man er i gang med at forme sin identitet, og der er ofte øget fokus på udseendet, så mange af de unge mennesker, vi ser i klinikken, føler at deres problemer med acne kan virke hæmmende på både selvtilliden og deres sociale liv. Ofte har de også købt sig fattige i diverse hudplejeprodukter, der lover langt mere, end de kan holde.
Men det er ikke kun unge mennesker, der slås med acne for flere mennesker oplever, at de aldrig vokser fra deres hudproblemer, og at den urene hud forsætter med at plage dem langt op i voksenalderen. Andre oplever at bumser pludseligt dukker op og bliver et problem pga. stress, hormonelle forandringer, graviditet, fordøjelsesproblemer mm.

Men acne er ikke kun et visuelt problem, for de betændte bumser kan opleves som meget ømme og smertefulde. Lider man af svær acne, er der ydermere risiko for, at den efterlader ardannelser i huden senere hen i livet. Så der er mange gode grunde til, at man bør få gjort noget ved problemet, og det er her, at akupunkturen kan gøre en stor forskel.

Vi har behandlet mange teenagere og voksne i klinikken igennem de sidste 30 år og har gode resultater mht. behandlingen af hudlidelser som f.eks. acne.

Hvad er acne?

Acne (acne vulgaris) er en meget almindelig hudsygdom, der rammer ca. 80% af alle unge mennesker. Nogle oplever det i mild grad, mens andre får svære udbrud i ansigtet og evt. den øverste del af bryst/ryg/skuldre.

Acne viser sig som regel i starten af puberteten, og mange oplever at bumserne forværres hen mod 17-19 års alderen. De fleste, der døjer med acne, slipper af med den omkring 25 års alderen. Dog vil en lille procentdel opleve, at hudsygdommen også følger dem i voksenlivet.

Acne har i høj grad noget med hormoner at gøre, hvilket er hovedårsagen til, at problemer med acne starter hos teenagere, og mange kvinder oplever udbrud i forbindelse med deres menstruation eller graviditet.

Det er dog vigtigt at bemærke, at acne og uren hud også kan påvirkes af følelsesmæssige belastninger (bl.a. stress), medicinforbrug, problemer med mave/tarm systemet, dårlig kost og andet.

En bums bliver til

Man deler oftest acne op i 3 forskellige hovedtyper til at bestemme sværhedsgraden af acne med – mild, moderat eller svær acne. Sværhedsgraden afhænger af, hvilke typer af bumser man har, og hvor hårdt man er angrebet.


Mild acne

  • Består primært af lukkede og åbne komedoner der oftest findes i ansigtet (pande, næse og kinder). Huden er som regel ikke rød eller hævet, men der kan forekomme enkelte betændte bumser.

Moderat acne

  • Består af en større mængde betændte bumser (papler og pustler) i ansigtet sammen med komedoner, der ofte er forstadier til de betændte elementer. Eventuelt også sparsom acne på trunkus (bryst/ryg/skuldre).

Svær acne

  • Består af dybtliggende bumser der efterlader huden rød, betændt og byldelignende. Svær acne er ofte at finde i ansigtet og/eller på trunkus (bryst/ryg/skuldre). Hvis man har lidt af svær acne igennem længere tid, kan de dybtliggende bumser resultere i ardannelser, der er synlige i huden. Akut svær acne kan i enkelte tilfælde være ledsaget af ledsmerter og feber.

Behandling af acne i klinikken

Mange forbinder ikke akupunktur som værende gavnligt, når det gælder hudlidelser. Men acne har i høj grad noget med indre hormonelle ubalancer og udrensningsprocesser at gøre, og det er der, at akupunkturen kan gøre en markant forskel. Vi behandler hverken acne med hormoncremer, antibiotika eller piller, men i stedet fokuserer vi på at behandle de ubalancer i kroppen, der forårsager, at huden slår ud med bumser og urenheder. Får vi ryddet op i inde i kroppen, vil den ikke længere kvittere med at smide ”affald” ud igennem huden.

Vi stiller vores diagnose ud fra en grundig samtale med dig omkring dine problemer med acne. Herudover danner vi os et overblik over dine ubalancer ved at kigge på din puls og tunge. Ved at sammenholde alle disse faktorer udvælger vi de akupunkturpunkter, der skal behandles for at oprette balance i dit hormonsystem, fordøjelsessystem eller styrke dine udrensende organer (f.eks. lever).

Vi stimulerer de udvalgte punkter med akupunkturnåle, der er så tynde, at selve behandlingen er stort set smertefri. Ved at stimulere punkterne, påvirker vi kroppen til at regulere og restituere sig selv. Resultatet er, at du slipper helt eller delvist af med dine hudproblemer.