Åreforkalkning

​Processen, der ender med åreforkalkning – arteriosklerose, begynder ofte med høje mængder fedt eller kolesterol i blodet. Disse stoffer trænger ind gennem mikroskopiske læsioner i karvæggens yderste lag og aflejres. Det kan ske i enhver af kroppens arterier. De mest udsatte er hjertets kranspulsåre (kransarterie), blodkarrene til hjernen og arterierne i benene. Når forkalkningen hober sig op, forstyrrer eller hindrer det blodet i frit at nå til de områder, som skal have blod.

Med alderen bliver vores blodkar mere ’stive’, og det er normalt, at der opstår en vis forkalkning med tiden, mens en kraftig forkalkning af blodkarrene er tegn på sygdom.

Hvis kroppen har ressourcerne til rådighed, har den faktisk evnen til selv at kunne genoprette en sund tilstand i karvæggene. Med akupunktur hjælper vi kroppen på vej til at kunne regulere sig selv. Det både reducerer åreforkalkning og forebygger, at der opstår ny forkalkning.

Hvad er årsagen til åreforkalkning ved hjertet?

Åreforkalkning udvikler sig over flere år. Men man opdager det som regel først, når det påvirker blodforsyningen til hjertet, og der opstår en række symptomer.

Med alderen bliver vores blodkar mere ’stive’, og det er normalt, at der opstår en vis forkalkning med tiden, mens en kraftig forkalkning er tegn på sygdom.

En livsstil med rygning, dårlig kost, mangel på motion og for meget alkohol kan fremskynde udviklingen af hjerte- og karsygdomme. Men arvelige sygdomme, diabetes og stress har også stor indflydelse på, hvordan de kan udvikle sig.

Forhøjet blodtryk fremskynder dannelse af forkalkning i blodårene. Samtidig øger det risikoen for hjerte- og karsygdomme.

Med akupunktur hjælper vi kroppen på vej til at kunne regulere sig selv og genoprette en sund tilstand i karvæggene, og det både reducerer åreforkalkning og forebygger, at der opstår ny forkalkning.

Symptomer på åreforkalking ved hjertet

Når blodforsyningen til hjertet er svækket på grund af åreforkalkning, opstår der alvorlige symptomer. 

Tidlige symptomer på, at du kan have åreforkalkning er:

  • stakåndethed, når du anstrenger dig fysisk, f.eks. ved havearbejde
  • dårligt blodomløb – blålige og kolde hænder, fødder og læber
  • udpræget træthed og svimmelhed

Akutte og alvorlige symptomer: Hjertekrampe og blodprop er alvorlige og akutte symptomer på åreforkalkninger ved hjertet, og det er nødvendigt at ringe alarm 1-1-2.

Hjertekrampe (Angina Pectoris) skyldes, at de blodårer, der forsyner hjertemusklen med blod og dermed ilt er forsnævret af åreforkalkning. På den måde er forsyningen af blod til hjertet svækket, og det arbejder for nedsat kraft. 

  • Smerter og symptomer: Ved fysisk krævende arbejde opstår der smerter i brystet, som dog aftager hurtigt, når du hviler dig. Smerterne kan variere i styrke og omfang fra trykken for brystet til smerter, der stråler ud i armene, op i halsen og måske helt om på ryggen.

Blodprop i hjertet opstår ofte på grund af åreforkalkning i kranspulsårene. Der opstår en rift eller en ujævnhed i åren, som danner en blodprop. Det medfører, at blodtilførslen til hjertet lukker. Hvis blodtilførslen er lukket i længere tid, vil en del af hjertemusklen dø og blive erstattet af arvæv, som ikke har evnen til at trække sig sammen i takt med, at hjertet pumper. Det betyder, at hjertet bliver svækket.

  • Smerter og symptomer kommer som regel pludseligt. Det er smerter i brystet, der ofte stråler ud i venstre arm og op i halsen. Smerterne kan også stråle op i underkæben, ud i højre arm, hænder, mave, øre eller ryg. Symptomerne kan samtidig være kvalme, svær åndenød, svær svimmelhed og besvimelse.

Ring alarm 1-1-2 ved symptomer på blodprop

Behandling af de akutte symptomer på åreforkalkning

​Den umiddelbare behandling af blodprop i eller forsnævring af kranspulsårerne er enten ballonudvidelse eller bypass-operation. Disse behandlinger genskaber passagen i de forkalkede kranspulsårer, så blodet igen kan transportere ilt til hjertet. Operationerne foregår på sygehuset.

Ballonudvidelse eller bypass-operation er ’mekaniske’ behandlinger, som ikke fjerner selve årsagen til blodprop eller forsnævringer i kranspulsårerne: åreforkalkninger. Operationer suppleres i det traditionelle system med medicinsk behandling. Det kan enten være for at behandle forhøjet blodtryk, eller for at sænke indholdetaf det dårlige kolesterol i blodet.

Nogle mennesker oplever bivirkninger ved medicinsk behandling for åreforkalkning. Samtidig ser vi, at nogle fortsat udvikler åreforkalkning.

Med akupunktur hjælper vi kroppen på vej til at kunne regulere sig selv og genoprette en sund tilstand i karvæggene, og det både reducerer åreforkalkning og forebygger, at der opstår ny forkalkning.

Behandling af åreforkalkning i klinikken

Med akupunktur hjælper vi kroppen på vej til at kunne regulere sig selv og genoprette en sund tilstand i karvæggene, som både reducerer åreforkalkning og forebygger, at der opstår ny forkalkning.

Med akupunktur øger vi gennemstrømningen af karvæggen, så den bliver mere smidig. Det forebygger, at der opstår forkalkning igen. Når bindevævet omkring karrene bliver sundere, hjælper kroppens immunsystem med at bekæmpe det skadelige kolesterol, der gerne vil aflejre sig omkring blodkarrene. Et sundt bindevæv kan så at sige ’trække’ forkalkning tilbage i kroppen igen.

Sådan foregår behandlingen: I klinikken starter vi med en samtale og en undersøgelse af dig. Ud fra den taler vi om, hvilke muligheder vi har for at hjælpe dig, og hvordan det kommer til at foregå.

Sunde kostvaner, motion, og ændret livsførelse er væsentlige bidrag til at reducere og forebygge åreforkalkning, blodprop og forsnævringer i kranspulsårene ved hjertet. I klinikken vejleder vi dig og udarbejder anbefalinger, som både gavner dit behandlingsforløb og din sundhed generelt.