Sportsskader

Langt de fleste af os har prøvet at få en idrætsskade – hvad enten vi er elitesportsudøvere, eller vi spiller badminton for hyggens skyld én gang om ugen. Men hvad enten man er amatør eller professionel ud i idrætskunsten, så kan man have behov for hjælp til at komme af med smerter og belastningsskader.

Når vi taler om sportsskader, så skelner man ofte mellem to forskellige slags:

  • De akutte skader som f.eks. forstuvninger eller fibersprængninger
  • Overbelastningsskader pga. gentagne forkerte bevægelser.

Hvad enten man har fået en pludselig opstået skade eller en belastningsskade, der er kommet over tid, så kan der være god grund til at benytte akupunktur. Akupunkturen kan nemlig hjælpe med at dæmpe både smerter, hævelser og ømhed. Herudover kan den behandle inflammatoriske tilstande og hjælpe med at genopbygge væv, sener og muskler.

Vi har behandlet mange sportsfolk igennem tiden med succes – lige fra den professionelle håndboldspiller og triatleten, til marathonløberen og pensionisten der holder af sit golfspil.

Årsager til sportsskader

Årsagen til sportsskader er, at der opstår et misforhold mellem belastningen, som man udsætter vævet for, og vævets egentlige styrke.

Man kan opdele sportsskader i to: de akutte skader og overbelastningsskader.

De akutte skader skyldes for høj belastning på én gang. Skaden kommer pludseligt og er oftest værst de første par dage, hvorefter den vil aftage gradvist, afhængig af skaden. En akut skade kan være en forstuvning, et brud, slag eller fibersprængning.

Overbelastningsskader opstår, når man laver for mange gentagelser. Det sker over tid, og man oplever at smerten aftager ved hvile, men kommer igen når sporten genoptages. Eksempler kan være overbelastning af lysken, albuen, skulderen eller underbenet.

Hvor akutte skader som regel sker ved sportsgrene med faldrisiko og kontaktsport, ses overbelastningsskaderne ved teknisk prægede idrætsgrene og udholdenhed.

Forebyggelse af sportsskader

Den største risikofaktor for at få en sportsskade er faktisk, at man tidligere har haft en skade. Derfor er det vigtigt, at man er meget bevidst om at forebygge skaden i første omgang. Dette er den primære forebyggelse, og det gør man bedst ved at lytte til sin krop og opfange signalerne.

Hvis skaden er sket, er det vigtigt at man behandler skaden fornuftigt, således man ikke forværre den yderligere. Dette kalder vi den sekundære forebyggelse.

Afspil video

Sophie fra U-16 landsholdet - far fortæller om hurtig og effektiv behandling af fodboldskader

Afspil video

Hør hvordan nåle hjalp René efter sin skade til VM​ 2019

Afspil video

14-årige Michelle havde store problemer med hælsporer

Hvad du aktivt kan gøre for at forebygge skader

En skade opstår, fordi der er et misforhold mellem vævets styrke og den belastning vi udsætter denne for. Derfor er styrketræning gunstig i forhold til den primære forebyggelse. Styrketræning styrker muskler, knogler og led og øger samtidig koordinationen og den neurale muskelaktivering. Yderligere øger styrketræning kropsbevidstheden og forbedrer motorikken.

Det er dog vigtigt at pointere, at man ved styrketræningen netop ikke kommer til at belaste vævene for meget. Der er forskel på, hvor hurtigt forskellige væv tilpasser sig en større belastning. For musklerne tager det 6-8 uger, knoglerne 10-12 uger, senerne 6 måneder og ledbruskene hele 12 måneder. Man har en 10 % regel der siger, at man højest må øge belastningen med 10 procent om ugen, og at man samtidig kun skal vælge at øge én parameter ad gangen.

Samtidig er det vigtigt, at man undgår forkert eller udslidt udstyr. Det er f.eks. vigtigt at være opmærksom på, om ens løbesko har en god stødabsorbering, er stabil i alle retninger samt har en god støtte omkring mellemfod, hæl og ankel.